Babymetal op Fortarock 2016

5 juni 2016 stond voor ons geheel in het thema van Japanse metal met een schattige toets, want voor het eerst kwam Babymetal optreden in Nederland. Je kon ze terugvinden op het festival Fortarock in het Goffertpark te Nijmegen.

De keuze was misschien wat gewaagd en het viel niet te voorspellen of de groep in de smaak ging vallen bij de diepgewortelde metalfanaten, maar, alleszins voor ons, was het een schot in de roos. De reactief van het publiek deden vermoeden dat wij niet alleen van die mening zijn. De tent stond vol enthousiaste ‘diehard’ fans en nieuwsgierigen.

Babymetal is een Japanse band met drie jonge ‘kawaii’ zangeresjes/danseresjes (Su-metal, Yui-metal en Moa-metal) met het concept van een fusie van metal en idoolmuziek. Geen van de drie meisjes wist wat metalmuziek was, voor de band werd opgericht. Ze waren zelf idoolmuziek gewoon en werden gevraagd eens iets anders te doen.

Er was veel volk aanwezig en zowel fans als nieuwsgierigen gingen geweldig uit hun dak. Een uur compleet gevuld met een prachtige show begon met een rustige intro waar de sfeer langzaam tot een hoogtepunt kwam. Meteen gingen ze van start met hun bekendste hit Gimme Chocolate!!. Even waren we aan het vrezen dat iedereen zou weglopen na hun bekendste liedje, maar dat was zeker niet het geval.

Een strakke solo van gitaren en drums laaide de sfeer opnieuw op en in een mum van tijd ontstonden er al circle pits en zelfs meerdere wall of death’s. Daarna bleven de artiesten een beetje op de achtergrond terwijl de meisjes de show stalen met hun perfect synchrone danspasjes, choreografie en zang. Af en toe werd er subtiel gebruik gemaakt van wat extra attributen, waardoor het op sommige momenten leek alsof je live naar de videoclip aan het kijken was. Het publiek ging van het eerste moment tot het laatste volledig uit zijn dak en de stem van Su-metal klonk zeer goed in de oren. Jammer dat de zang van Yui en Moa er weinig doorkwam, maar de dans was dan wel zo goed als perfect. De show eindigde met hun twee laatste hits Karate en Road to Resistance.

De conclusie is een prachtig optreden. Hopelijk volgende keer op de Main Stage waar ze nog beter tot hun recht kunnen komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *